1

Dag van de ondernemer: meet Laura

Als kind speelde Laura winkeltje en verstoppertje in de schoenenwinkel van haar (groot)ouders in Roeselare, vandaag staat ze als 3de generatie al bijna 10 jaar mee aan het hoofd van ons familiebedrijf berca.be.

Laura samen met haar zoontje Basile | Sneaker met zachte teddy Laura: La Strada | Trui laura: O.N.L.Y | Broek Basile: Name It | Veterbottine Basile: Timberland

Als kind speelde Laura winkeltje en verstoppertje in de schoenenwinkel van haar (groot)ouders in Roeselare, vandaag staat ze als 3de generatie al bijna 10 jaar mee aan het hoofd van ons familiebedrijf berca.be, met 9 fysieke winkels in Vlaanderen en een berca.be webshop. Op dag van de ondernemer zetten we haar graag eens in the picture om haar beter te leren kennen.

Dat Laura gepassioneerd is door schoenen en fashion bewijzen de 70+ paar schoenen in haar kast, de stapel modemagazines in huis en haar frequente uitstapjes naar binnen- en buitenlandse modesteden. En die passie heeft ze natuurlijk niet van vreemden. Haar grootouders, opa en oma Berca, waren net zo gepassioneerd door schoenen als zij. “Opa Berca kon geweldig goed schoenen tekenen en kon er uren over praten. Hij nam mijn ouders en ik ook vaak mee om andere schoenenwinkels te bezoeken. Samen met oma Berca was hij een geweldig team en ze gaven zich 100% voor Berca.be.” Als kind had Laura het ook altijd gezien welke schoenen iemand aanhad. “Als je mij nadien vroeg welke het waren, kon ik daar altijd meteen op antwoorden. En dat kan ik nu eigenlijk nog.” aldus Laura. Je kan dus wel zeggen dat ze de passie voor schoenen en mode met de paplepel binnen gekregen heeft. “Ik herinner me nog goed het moment dat ik eindelijk in een maatje 36 paste. Ik was super blij omdat ik plots dubbel zoveel keuze had aangezien ik toen ook bij de dames kon gaan kijken.”

Het is pas tijdens haar studies Marketing en Vastgoedmakelaar dat het voor Laura echt duidelijk werd dat ze ooit in de voetsporen van haar mama en grootouders zou treden. “Toen ik nog studeerde, zag ik hoe mijn mama zich met zoveel passie inzette voor ons familiebedrijf, dat ik wel heel benieuwd werd naar de schoenenwereld en alles wat daarbij kwam kijken.” Ze heeft deze kans dan ook met beide handen gegrepen. Na Laura’s mama Conny, startte Laura in 2012 als 3de generatie in het familiebedrijf berca.be. Een beslissing waar ze nog geen seconde spijt van heeft gehad. Met mijn mama mogen samenwerken is voor mij een prachtige cadeau geweest. Ze leerde me alle kneepjes van het vak en ik deed zoveel ervaring op in korte tijd. Het klinkt misschien cliché, maar ze is echt mijn grote voorbeeld.”

Fast forward naar vandaag staat ze bijna 10 jaar mee aan de leiding bij het in 1957 opgerichte familiebedrijf Berca.be dat vandaag 9 fysieke winkels en een webshop telt. Naast de leuke producten waarmee ze dagelijks mag werken, vindt ze het geweldig dat elke werkdag volledig anders is. “Een groot deel van mijn tijd gaat elk seizoen opnieuw naar het samenstellen van mooie schoenen-, kleding– en accessoire collecties voor onze klanten. Wanneer ik samen met mama de nieuwe collecties ga ontdekken trekken we een hele dag van de ene collectie naar de andere. Omdat we meer zijn dan zomaar collega’s hebben we niet veel nodig om te weten wat de ander denkt en vormen we een goed team om knopen door te hakken.” 

Daarnaast werkt ze nauw samen met enkele collega’s aan het marketingverhaal van Berca.be. “We proberen in te spelen op de nieuwste trends, de feedback van klanten en medewerkers, speciale gelegenheden en het weer om zo tot een leuk en aantrekkelijk communicatieverhaal te komen.” 

Tot slot staat Laura samen met een collega in voor het algemene management van de berca.be winkels en medewerkers. “Ik sta vrij dicht tegen de verschillende teams in onze winkels, bureel en magazijn. Doordat we allemaal vrij flexibel werken en onze meningen en ideeën vaak met elkaar delen, heeft iedereen zijn meerwaarde op heel uiteenlopende vlakken. Ik mag in mijn handen wrijven dat ik me met zo’n geweldig team mag omringen. Het zijn één voor één toppers! Sommige werken al bij berca.be van toen oma en opa Berca nog aan het roer stonden. Ze hebben mij als klein meisje zien opgroeien tussen de schoenen.”

Haar passie voor fashion resulteerde ondertussen ook in een eigen huismerk voor dames bij Berca.be. Het merk Selected by la.ra. kwam er door de steeds sneller veranderende modetrends en heeft een ruim aanbod aan trendy schoenenkleding en accessoires tegen een betaalbare prijs. “We selecteren een toffe collectie op basis van de feedback die we krijgen van onze klanten. Dit zijn vaak betaalbare trends die we nog missen in ons aanbod, maar de collectie omvat ook heel wat mooie klassiekers.” Nog een leuk weetje over de naam van de collectie: “la.ra.” staat voor La(ura) Ra(mboer) ;)! 

Ook naar de toekomst toe heeft Laura nog heel wat plannen voor Berca.be. “Alles verandert zo snel! Toen ik 10 jaar geleden in ons familiebedrijf startte, kon ik me bij een digitale omschakeling wel iets voorstellen. Ik had echter nooit gedacht dat (mede door corona) alles zo snel zou gaan.” Aldus Laura. “Binnenkort lanceren we onze nieuwe webshop www.berca.be. Die zal een stuk vlotter en beter functioneren in vergelijking met onze huidige website. We kijken er met heel het team enorm naar uit.”

Daarnaast wil Laura naar de toekomst toe nog meer inzetten op duurzaam ondernemen. “Zowel ons hoofdkantoor te Ardooie, als onze 9 fysieke Berca.be winkels werden reeds geruime tijd voorzien van zonnepanelen. We kijken op alle vlakken hoe het beter en ecologischer kan, van de leveringen aan onze winkels tot het verzenden van onze webshop bestellingen. Een kleine aanpassing zoals het online versturen van het kasticket in plaats van het telkens af te drukken kan op lange termijn een groot effect hebben op het milieu.” 

Daarnaast hecht Laura ook veel belang aan de oude schoenen actie die 2 keer per jaar plaatsvindt. “Tijdens deze actie krijgen onze klanten in ruil voor een paar oude schoenen een kortingsbon waarmee ze onze nieuwe collectie kunnen shoppen. De schoenen die nog bruikbaar zijn komen terecht in derde wereldlanden. Daarnaast steunen we ook de organisatie artsen zonder vakantie in Afrika. We verzamelen voor deze organisatie kinderschoenen om kinderen met klompvoetjes te helpen. Ze maken er een soort prothese mee waardoor ze op termijn terug goed kunnen lopen.” 

Onze collectie voor dames, heren en kids wordt steeds met veel passie en smaak door Laura en haar mama Conny gekozen. Bij Berca.be vind je dan ook elk seizoen gekende schoenmerken, betaalbare trends en mooie klassiekers zoals pantoffels en regenlaarzen voor het hele gezin.

Tot slot vroegen we Laura nog welke schoenen haar favorieten waren dit seizoen. “1 favoriete paar kiezen is écht wel moeilijk dit seizoen. Zowel deze offwhite boots van Selected by la.ra als de teddy sneakers van La Strada zijn dit jaar echt mijn favorieten. Voor mijn zoontje Basile grijp ik deze winter naar de bottines van Timberland, ze geven voldoende steun en zijn ideaal om in het bos te gaan wandelen. Mijn man Alexander kiest dit seizoen voor een iets klassieker model van Poelman.” Ook de truien met beer van Baron Filou zijn duidelijk een favoriet van haar gezin.